A Bankjegyszámlálók Technológiája és Működési Elve: Darabszámlálók és CIS Szenzoros Értékszámlálók

Szerző: EuroPrompt 2024. 09. 30 0 hozzászólás Banktechnika,
A Bankjegyszámlálók Technológiája és Működési Elve: Darabszámlálók és CIS Szenzoros Értékszámlálók
 
 
A modern vállalkozások számára, ahol a készpénzkezelés kiemelt fontosságú, a bankjegyszámlálók elengedhetetlen eszközök. Ezek a gépek nemcsak a pénz gyors és pontos megszámolására alkalmasak, hanem a hamisítványok kiszűrésében is segítenek. Két fő típusa van a bankjegyszámlálóknak: darabszámlálók és CIS szenzoros értékszámlálók, amelyek különböző feladatokra és környezetekre optimalizáltak. Ebben a cikkben bemutatjuk mindkét technológia működési elvét, és kiemeljük az UV-vizsgálat fontosságát.
 
1. Darabszámlálók
 
A darabszámlálók elsődleges célja, hogy pontosan megszámolják a bankjegyek darabszámát. Nem különböztetik meg a különböző címleteket, viszont hatékonyak azokban az esetekben, amikor egyazon címletből álló bankjegycsomagot kell megszámolni. A darabszámlálókat két további csoportra oszthatjuk: hátsó adagolós és felső adagolós modellekre.
 
Hátsó adagolós darabszámlálók
 
Ezek a gépek általában kisebb helyet foglalnak el, és a bankjegyeket hátulról húzzák be az adagoló rendszerbe. Amint beraktuk a bankjegyköteget hátra kell hajtani azt és indul a számolás. Kényelmesek kisebb irodák vagy üzletek számára, ahol nincs szükség nagy sebességű számlálásra, de a pontosság továbbra is fontos. Link
UV vizsgálat: Még a hátsó adagolós darabszámlálók is rendelkezhetnek UV-vizsgálati funkcióval, amely segít a hamis bankjegyek kiszűrésében.
 
Felső adagolós darabszámlálók
 
A felső adagolós modellek gyorsabb és nagyobb kapacitásúak, mint a hátsó adagolós típusok. Ezek a gépek alkalmasak nagy forgalmú helyekre, például bankokba, kaszinókba vagy nagyobb kiskereskedelmi üzletekbe, ahol fontos a nagy mennyiségű bankjegyek gyors feldolgozása, ellenőrzése. A gép felső részéről továbbítja a behúzó görgő a bankjegyeket, ezért ezek a gépek magasabbak a hátsó adagolású társaiknál, viszont  a használatuk gyorsabb és kényelmesebb. Link
UV vizsgálat: Ezek a gépek fejlettebb UV-technológiával rendelkeznek, amely folyamatosan ellenőrzi a bankjegyeket a hamisítványok kiszűrése érdekében, miközben a számlálás folyamatos és gyors marad.
 
2. CIS Szenzoros Értékszámlálók
 
A CIS szenzoros értékszámlálók a modern bankjegyszámlálók csúcstechnológiáját képviselik. Ezek a gépek nemcsak a bankjegyek darabszámát képesek megszámolni, hanem automatikusan felismerik és megkülönböztetik a különböző címleteket, valamint érzékelik a hamisítványokat. A CIS (Contact Image Sensor) technológia rendkívül pontos képet ad a bankjegyekről, lehetővé téve a részletes ellenőrzést és feldolgozást.
Működési elv
 
A CIS szenzorok egy digitális képet készítenek a bankjegyről, amelyet a gép összehasonlít az eredeti bankjegy mintájával. Ez a technológia különösen hasznos, amikor különböző címletek keverékét kell megszámolni, mivel a gép automatikusan felismeri a címleteket, és érték szerint is összesíti a bankjegyeket.
UV vizsgálat: A CIS szenzoros gépek szintén rendelkeznek UV-ellenőrzéssel, amely szintén a bankjegyek biztonsági elemeit vizsgálja, infravörös vizsgálatot is alkalmaznak a hamisítványok kiszűrésére.
Miért válasszunk CIS szenzoros gépet?
A CIS szenzoros bankjegyszámlálók a nagy forgalmú pénzügyi intézmények, pénzváltók és nagyobb vállalkozások számára is ideálisak. Képesek különböző címleteket kezelni, hamisítványokat azonnal felismerni, és 8 valuta értékét megszámolni.